21.10.2009 18:33 | Päivitetty: 21.10.2009 18:54

ROVANIEMI. Terveysviranomaiset laskevat jo useiden satojen ihmisten sairastuneen zombieinfluenssaan Pohjois-Suomessa. Arvio perustuu muun muassa vastaanotoille hakeutuneiden potilaiden määrään.

Lapin keskussairaalan infektioyksikön ylilääkärin

Markku Broaksen mukaan Rovaniemellä ja Sodankylässä on laboratoriotestein varmennettu hieman yli 50 zombieinfluenssaan sairastunutta. Positiivisia näytteitä on saatu myös Kemissä ja Oulun sairaanhoitopiirin alueella.

"Laboratoriovarmennukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, koska niitä otetaan hyvin vähän. Esimerkiksi Rovaniemellä näytteitä kootaan vain muutamia päivittäin", Broas kertoo.

 

Broas arvioi, että epidemia on vasta alkuvaiheessa, ja tauti jatkaa nyt leviämistä.

Rovaniemen kaupunki aloitti terveydenhuollon henkilöstön rokotukset keskiviikkona, ja Lapin sairaanhoitopiirissä niitä aletaan antaa torstaina.

Vakavia sairastumisia on muutamia, ja yksi potilas on edelleen tehohoidossa Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Hänen tilansa on kuitenkin vakaa.

Tauti etenee vauhdikkaimmin Rovaniemellä ja Sodankylässä. Muun Lapin tilanteesta ei ole täyttä varmuutta, koska näytteiden otto on ollut vielä vähäistä muualla maakunnassa.

 

Sodankylässä toimivassa Jääkäriprikaatissa on sairastunut vajaan kahden viikon aikana 63 varusmiestä, joista Broaksen mukaan parinkymmenen tauti on varmistettu zombieinfluenssaksi. Tauti on koetellut erityisesti kolmatta jääkärikomppaniaa ja sissikomppaniaa.

"Osa varusmiehistä on jo tervehtynyt, ja heidät on siirretty omiin yksiköihinsä toipumaan. Akuutti tautivaihe on yleensä kestänyt pari kolme päivää. Kaiken kaikkiaan varusmiehet ovat kestäneet taudin hyvin, eikä vakavia tapauksia ole ollut", kertoo Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jyrki Kaiponen.

 

Tauti on edennyt sen verran hillitysti, että Jääkäriprikaatin kahta tautikomppaniaa koskenut lomakielto päätettiin maanantaina purkaa lääkärien suosituksesta.

Kaiposen mukaan nyt lomat myönnetään tapauskohtaisesti. Sairaita tai oireilevia ei ensi viikonloppuna lomalle päästetä.